Al sinds 1992 een gespecialiseerde distributeur in netwerk- bekabeling en apparatuur voor zowel de Data- als de Telecom-markt.

Alles over glasvezel patchkabel!

Fiber 1:1 of cross?

1:1 of crossaansluiting fiber patchkabels

Vaak weet men het echt niet meer. Wat is nu recht (1:1) en wat is gekruist?

Hieronder het juiste schema geldend voor alle soorten glasvezelconnectoren:

recht-of-crossB


Glasvezel patchsnoeren zijn gebruikelijk altijd gekruist (dacht men). In een installatie waar niet rechtstreeks tussen twee apparaten een glasvezel-patchkabel wordt aangesloten kan het echter goed mis gaan.

Steeds vaker komen "glasvezel installaties" voor. Hierbij is tussen twee patchkasten een glasvezelverbinding aangelegd. De uiteinden van deze kabels zijn (als het goed is) afgewerkt in glasvezel-patchboxen en moeten eigenlijk ook "gekruist" zijn aangesloten door de installateur. Helaas is dit lang niet altijd het geval, het merendeel is 1:1 afgemonteerd.

Om een verbinding op te bouwen heb je dus twee keer (in iedere kast één keer) een patchkabel nodig tussen de apparatuur en de patchbox.
Stel dat beide patch-kabels als gebruikelijk standaard Cross zijn uitgevoerd en de verbinding 1:1 is aangelegd. Dan heb je dus een probleem!

Vraag: Waarom?
Antwoord: Twee maal cross achter elkaar is weer rechtdoor! Terwijl drie maal cross achter elkaar cross blijft.

In deze gevallen moet je dus zowel een crosskabel als een 1:1 kabel toepassen. Dit is de reden dat beide soorten bestaan en leverbaar zijn. Bij sommige connectoren heb je nooit last, b.v de ST connector omdat deze niet gekoppeld zijn, bij andere connectoren, b.v. de SC kan je ze zelf wisselen maar bij nog weer andere connectoren moet de kabel juist worden besteld en geleverd omdat je deze niet zelf kan aanpassen, b.v. MTRJ, ESCON en FDDI en veelal toch ook de LC.

Een glasvezelverbinding tussen twee apparaten moet uiteindelijk altijd een "cross" ofwel gekruiste verbinding zijn.info@datop.nl, tel: 0306359000, Post en Bezoekadres: Wilgenkade 2, 3992 LL, Houten, Nederland
© 2005 - 2015 Datop b.v. Alle rechten voorbehouden. De op deze pagina opgenomen logo's, beeldmerken en overgenomen teksten blijven eigendom van de rechtmatige eigenaar.